Draai uw apparaat 90 graden voor de beste gebruikerservaring

Een muurkas plaatsen

Bezig met laden...


Muurkas met een grote goothoogteHet plaatsen van een muurkas in de tuin.

Dat steeds meer mensen er voor kiezen om een tuinkas in de tuin te plaatsen of een eigen moestuin te beginnen is geen nieuws meer. 

Er is echter wel een verschuiving op te merken in de trend. De laatste jaren plaatsen steeds meer kwekers een muurkas in hun achtertuin in plaats van een vrijstaande tuinkas. De belangrijkste reden hiervoor is het gebrek aan ruimte.  Ook de efficientie van kweken in muurkassen wordt steeds vaker ontdekt.

Een moderne kwalitatieve muurkas heeft in vergelijking met een vrijstaande tuinkas het voordeel dat het dak in alle hoeken hoog is opgezet. Het is dus van groot belang om bij een muurkas altijd te kijken naar de goothoogte. Hoe hoger de goot, hoe meer ruimte u heeft om in de kas te kweken en hoe meer ruimte de planten hebben om te groeien. Vrijstaande kassen met hoge goten zijn vaak wat duurder dan de kassen met lagere goothoogtes, een muurkas is dus de ideale manier om een kweekplek te creëren die aan deze eisen van de kweker voldoet.

 

 Een voorbeeld van een muurkas met hoge goot

De juiste plek voor een muurkas bepalen

Ten eerste wordt iedere kweker aangeraden om te bekijken op welke plek de kas komt te staan. Bij voorkeur op een mooie zonnige plek. De muur moet echt van steen of van een stijve houten constructie zijn. Een muurkas tegen een schutting plaatsen is geen optie. Bij de eerste harde wind zullen de glasplaten uit de sponningen springen omdat het frame dan door de wind in beweging komt.

muurkas

Hoe groot moet of kan een muurkas worden?

Voor de semi-professionals en mensen die het beste van het beste willen, hebben we de muurkassen van Robinsons. Deze fabrikant levert kassen uit het topsegment. Zodra u de muurkas met de juiste afmetingen heeft gevonden, meet dan altijd nog eens extra na of de nokhoogte van de kas tegen uw muur past, het grondoppervlak dat u heeft, hoe ver mag de kas uit de muur komen en hoe breed mag de kas worden? Let op dat veel mensen achteraf de kas toch groter hadden willen hebben, het is dus verstandig om gelijk een goede maat te kiezen waar u een tijd mee vooruit kunt. Zodra u een mooie (hoge) muur gevonden heeft, meet dan de hoogte hiervan op, deze zal belangrijk zijn bij uw zoektocht naar de juiste kas. Bij Tuinkassenwinkel hebben we diverse muurkassen. Hoe verder de muurkas uit de muur komt, hoe dikker het profielwerk moet zijn. U de keuze uit een van de muurkassen van 667mm diep of voor een muurkas van 1295mm diep. Wilt u nog verder uit de muur met de kas? Dat kan, u krijgt dan een ander steviger profielwerk, namelijk van de Wellington muurkassen

Accessoires die van belang zijn.

Bij het kiezen van een nieuwe kas heeft u veel keuzemogelijkheden. U kunt kiezen welk type glas u op het dak van de tuinkas wilt, bijvoorbeeld gehamerd of helder glas. Maar ook of u een optioneel lamellenraam in de kas wilt plaatsen of wellicht een automatische raamopener. Bij de grotere muurkassen kunt u kiezen of de deur links of rechts moet komen. Ook heeft een tuinkas vaak een kweektafel nodig om gemakkelijk uw planten te verpotten of om uw zaaigoed op uit te zetten. Wist u dat veel mensen hun kas verwarmen met een eenvoudige buisverwarming? U kunt het zo gek maken als u zelf wilt, u bepaalt het klimaat in uw glazen huisje.

Let op: De dingen die echt tellen zijn klimaat gerelateerde zaken zoals lamellenraam, automatische raamopener en een thermo- hygrometer met min max functie. 
Een lamellenraam is achteraf lastig te plaatsen omdat u ook ander glas erboven en eronder nodig heeft. Een automatische raamopener is in een kleine kas eigenlijk een vereiste omdat u het klimaat anders echt niet in de hand houdt. Een automatische raamopener kan ook later nog gemonteerd worden. Lees hier meer over het klimaat in de tuinkas.

De ondergrond

Vrijwel iedere moderne kweker plaatst zijn muurkas op een ondergrond van stoeptegels of een betonnen plaat. In de volle grond langs de muur kweken is vaak geen succes omdat de fundering van het gebouw waar de muurkas tegenaan staat naar buiten komt. Tevens is deze grond dikwijls verzuurd door cement. Onze voorkeur gaat daarom uit naar een bestrating waarop u potten zet om in te kweken. Zodoende hoeft u ook de aarde niet uit de muurkas te scheppen omdat de aarde uitgeput is na een intensief kweekseizoen.

Wij raden aan om jaarlijks lokaal een zak (biologische) aarde aan te schaffen en uw potten ieder jaar met verse aarde te vullen. Hierdoor heeft u een “succesgarantie” dat de juiste voedingsstoffen in de grond zitten en er (nog) geen beestjes of schimmels in grote getale aanwezig zijn. Immers: een goed begin is het halve werk! De aarde uit de potten kunt u vermengen in de borders van uw tuin. In de opbouwbeschrijving van de muurkassen staat voorin vaak de buitenmaat van de kas vermeld. Indien u een stoepje aanlegt wat aan alle zijden 5 a 10 centimeter groter is, zit u helemaal goed. U heeft dan namelijk wat ruimte om de kas later vast te boren aan de tegels. Indien u dit direct aan de rand van de stoeptegel zou doen, is er een grotere kans dat de tegel breekt. 

Zorg dat de ondergrond 100% vlak en waterpas is. En waar u bij een muurkas ook aan moet denken: Zorg dat de ondergrond haaks staat op de muur. Als de muur en de ondergrond niet haaks zijn ten opzichte van elkaar, zal de kas nooit (goed) geplaatst kunnen worden.

Montage van een muurkas

Het monteren van muurkassen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Omdat het frame helemaal haaks en waterpas gemonteerd dient te worden, is een goede waterpas onontbeerlijk. Bij een muurkas van goede kwaliteit zit over het algemeen een nette opbouwbeschrijving. Door de opbouwbeschrijving op te vragen heeft u vaak al een indicatie van wat u van het product kunt verwachten. Immers een slordige en onduidelijke beschrijving belooft vaak niet veel goeds voor het product zelf. Neem voor het monteren van een kas altijd ruim de tijd. Een kleine kas kan in een dag gemonteerd zijn, een grote kas kan zomaar een weekendproject worden.

De kas is opgebouwd, het kweekseizoen kan beginnen!

Zodra uw muurkas helemaal afgebouwd is, kunnen de planten of het zaaigoed naar binnen! Voor meer gerichte informatie over het ontkiemen van uw zaaigoed of het kweken van bijzondere plantsoorten verwijs ik u graag naar de diverse forums op het internet. Er is over veel planten al zoveel geschreven dat wij hier niet veel meerwaarde aan kunnen bieden.

Heeft u nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het gerust weten en stuur een email naar janneke@tuinkassenwinkel.nl