WEGENS VAKANTIE ZIJN DE SHOWROOM EN KLANTENSERVICE GESLOTEN VAN 1 T/M 22 AUGUSTUS. VIA DE WEBSHOP WORDEN ONDERDELEN WEL DIRECT VERSTUURD.

Draai uw apparaat 90 graden voor de beste gebruikerservaring

Groente kweken in een tuinkas

Voor veel tuinders zijn er weinig dingen meer lonend dan een deel van het eigen voedsel te verbouwen. Het lijkt altijd beter te smaken en of dit nu wel of niet het geval is, het geeft in ieder geval een gevoel van tevredenheid. De kas biedt veel ruimere mogelijkheden voor de teelt van veel groenten en andere gewassen. Zo kunt u buiten het seizoen groenten eten of  types groenten kweken die anders gewoon niet te krijgen zouden zijn.

 

Vroege gewassen


Het zaaien van zaden in de late herfst kan nuttig zijn om een vroege eerste oogst in het volgende jaar te garanderen. Tevens maakt u zo optimaal gebruik van de ruimte in uw tuinkas. Sla bijvoorbeeld, die u zaait in november in uw tuinkas, zal in het voorjaar klaar zijn om te oogsten en hiermee kunt u een lekkere verse voorjaarssalade maken. Hoewel iedere algemeen bekende slasoort het prima zal doen in uw tuinkas, is het de moeite waard hiervoor een ‘gemengde bladeren’ ras te gebruiken vanwege de mooie kleuren die uw bord zullen opvrolijken. Het is het overwegen waard om de sla in uw tuinkas gedurende de zomer te laten doorgroeien, ondanks dat deze ook gewoon op het land kan groeien. De jonge bladeren van de sla uit uw tuinkas zullen een lekkere malse garnering zijn voor bij uw maaltijden. Op vergelijkbare wijze kunt u vele soorten kruiden gedurende de winter in potjes laten groeien. Zo bent u verzekerd van een aanvoer van verse kruiden terwijl de rest van de mensen droge kruiden uit de supermarkt moeten gebruiken!

 

Uw tuinkas komt pas écht tot zijn recht met de zogeheten ‘broeikas’ gewassen, zoals bijvoorbeeld pepers, aubergines, tomaten en komkommer. Als u een minimum tempratuur van twaalf graden kunt behouden, kunt u verschillende soorten peper laten groeien. Inclusief zoete en chili peper. De zaadjes moet u dan zaaien in april en de planten in potjes doen naarmate ze groter worden. Naarmate de zoete pepers rijpen, verandert de kleur van groen naar rood, geel of oranje en wordt de smaak zoeter. Rijpe chili pepers zijn rood en moeten volledig rijp zijn voor ze geplukt worden.

 

Aubergines

 

Aubergines zijn familie van de pepers en tomaten maar hebben veel warmte nodig om goed te groeien. Als u de zaadjes een dag in warm water legt zal dit de ontkieming bevorderen. Als de zaadjes zijn uitgegroeid tot ongeveer tien centimeter dient u ze in potten te doen van twintig centimeter en de uiteinden van de groeiende wortels kunt u uitknijpen om ze te bevorderen harder te groeien. De planten zullen terwijl ze groeien enige steun moeten hebben. In recente jaren zijn er diverse variëteiten ontwikkeld die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat waardoor de aubergine steeds meer toegankelijk is geworden voor de Nederlandse kas kweker.

 

Tomaten

 

Er zijn zeer veel verschillende soorten tomaten maar de ene soort is meer geschikt dan de andere. De soorten die omhoog groeien zijn meer geschikt dan de struikachtige planten die in de breedte groeien. Midden maart kunt u beginnen met zaaien. Deze planten kunt u dan in mei in potten doen van 30 centimeter. Steekt u dan wel een stok in de aarde naast de plant voor de nodige ondersteuning. Zijtakken tussen de bladeren en de stam dient u te snoeien en later, wanneer er vijf á zes trossen zich aan het ontwikkelen zijn dient u ook de stam zelf te snoeien aan de top om de groei te concentreren in de rijpende tomaten zelf. Tomaten zijn een van de meest lonende gewassen die u in uw tuinkas kunt verbouwen aangezien zij met een beetje aandacht en regelmatige kaliumrijke voeding al gauw een hoge opbrengst met zich meebrengen. Uw lokale tuincentrum kan u informeren over de soorten die het meest geschikt zijn voor de tuinkas, met zeer smakelijke tomaten.

 

Komkommers

 

Het kweken van komkommers is de laatste jaren aanzienlijk makkelijker geworden met de komst van nieuwe hybride variëteiten gewassen die bijzonder smakelijk zijn. U begint midden maart met het zaaien van de zaadjes in potjes van zeven centimeter. In mei kunt u de plantjes overpotten naar potten van 30 centimeter met een stok ernaast in de aarde ter ondersteuning. Zodra vijf a zes bladeren zijn verschenen dient u de hoofdstam te snoeien en de zich ontwikkelende plant vast te knopen aan de ondersteunende stok. Het enige wat u dan nog hoeft te doen is voldoende water geven en eens in de twee weken een kaliumrijke voeding geven. De sappige komkommers zullen dan vanzelf verschijnen.

 

Als u zorgvuldig de groenten en gewassen uitzoekt die u smaken en die u in uw tuinkas wilt laten groeien, kunt u een heel scala aan groenten en andere gewassen kweken. Hoewel het wellicht gemakkelijker is om gewoon naar de lokale supermarkt te gaan om de ingrediënten voor uw salade of maaltijd te kopen, zult u hieruit lang niet de tevredenheid halen als wanneer u weet dat u uw eigen gekweekte groenten eet.