WEGENS VAKANTIE ZIJN DE SHOWROOM EN KLANTENSERVICE GESLOTEN VAN 1 T/M 22 AUGUSTUS. VIA DE WEBSHOP WORDEN ONDERDELEN WEL DIRECT VERSTUURD.

Draai uw apparaat 90 graden voor de beste gebruikerservaring

Fruit kweken in een kas

Veel hobbykwekers gaan niet veel verder dan het kweken van tomaten en aardbeien in hun tuinkas. Dit terwijl er nog vele andere opties zijn voor het kweken in uw tuinkas, zoals het kweken van fruit. Zelfs in een niet verwarmde tuinkas kunt u een hele selectie fruit kweken. Bijvoorbeeld druiven, perziken en citroenen kunt u op verbazingwekend eenvoudige wijze kweken.


Druiven

 

Veel mensen denken dat om wijnranken te kweken altijd hoge temperaturen nodig zijn. Maar als u de zorgvuldig de juiste druiven uitzoekt kunt u prima zelf uw druiven kweken. Er zijn verscheidene druivensoorten die goed groeien in een onverwarmde tuinkas. Meer informatie hierover kunt u inwinnen bij uw lokale tuincentrum. Indien u een verwarmde tuinkas heeft zijn er vele mogelijkheden.

Wijnstokken hebben open grond nodig die goed afwatert, willen zij goed gedijen. Dit is van groot belang aangezien een slecht doorlatende grond de wijnranken negatief kunnen beïnvloeden. De jonge wijnranken hebben ondersteuning nodig als zij groeien. Hiervoor kunt u stokken gebruiken, die u naast de plant in de grond prikt en vast knoopt aan de plant terwijl deze groeit. Wijnranken produceren hun bloemen en druiven ieder jaar opnieuw, dus voor een goede oogst is het van belang de zijtakken bij te snoeien tot aan de laatste bloemknoppen .

Gedurende het hele jaar is het van belang om de planten voldoende aandacht te geven om ze in goede conditie te houden. Zorg voor voldoende water zodat alle wortels goed voorzien zijn en gebruik een goede kwaliteit meststof. Terwijl de wijnranken zich ontwikkelen, dient u enkele druiven te plukken zodat de achtergebleven druiven voldoende ruimte krijgen om zich tot de juiste grootte te ontwikkelen. Dit kunt u het beste doen door gebruik te maken van een lange puntige schaar. Werk van de onder naar boven en knip de kleinere druiven er tussenuit

Helaas kunnen druiven last hebben van verscheidene plagen zoals bladluis, schildluis en andere insecten. U zult hier goed op moeten blijven letten en als uw wijnranken hier last van krijgen, zult u direct actie moeten ondernemen. De druiven kunnen ook ten prooi vallen aan meeldauw. Maar met wat zorg en liefde, kunt u zelfs in een kleine tuinkas een paar mooie trossen druiven kweken.


Perziken en nectarines

 

Zowel perziken als nectarines kunt u in een onverwarmde dan wel koele tuinkas verbouwen. Net als bij druiven is het van belang de juiste soort uit te zoeken om deze fruitsoorten te kweken. De perziksoort ‘Peregrine’ is een ideale kandidaat voor een onverwarmde tuinkas. Deze begint over het algemeen te rijpen in augustus en heeft als voordeel dat deze zelfbestuivend is. Andere soorten perzik hebben een andere perzikboom nodig in de directe omgeving om bestuiving te laten plaatsvinden. Meer informatie hierover kunt u inwinnen bij uw lokale tuincentrum. Ook onder de nectarines zijn verschillende soorten die geschikt zijn voor een onverwarmde tuinkas. Deze rijpen later in het seizoen en zijn klaar om te plukken van september tot vaak wel in oktober.

Het in goede kwaliteit houden van deze bomen vereist wel wat tijd en moeite maar op den duur zal dit zich zeker lonen. In tegenstelling tot wijnranken, wordt het fruit geproduceerd over het hout van de voorliggende jaren. Normaal gesproken worden deze bomen alleen gesnoeid om de gewenste vorm te behouden en het groeien en  plukken van de vruchten te vergemakkelijken.

Perziken en nectarines die u kweekt in uw tuinkas hebben over het algemeen nogal compacte wortels en dienen derhalve vaak water te krijgen tijdens het seizoen dat ze groeien. Gedurende de periode dat de boom zich ontwikkeld is het raadzaam om goed te bemesten. Aangezien er geen bestuivende insecten in uw tuinkas aanwezig zijn, hebben de planten hier enige hulp bij nodig. De gebruikelijke manier om de pollen van plant naar plant te krijgen is met een kleine, fijne borstel. U kunt dit, terwijl de bloemen bloeien, dagelijks herhalen om de kans op succes te vergroten. Temeer omdat niet alle pollen tegelijk rijp zijn. U dient tijdens deze periode tevens de vochtigheid in uw tuinkas te verhogen. Wanneer de vruchten zich hierdoor beginnen te ontwikkelen kan het nodig zijn om ze iets uit te dunnen. Het beste kunt u dit doen wanneer de vruchten de grootte hebben van walnoten. U kunt dan uitdunnen totdat er ongeveer per 30 centimeter tak, zich 2 stuks fruit kunnen ontwikkelen.

 

Citrusvruchten


Het zal u misschien verbazen, maar citroenen, sinaasappels en mandarijnen kunt u allemaal kweken in uw tuinkas. Deze hebben slechts een temperatuur nodig van rond de 13 graden Celsius om de zaadjes te laten ontkiemen. Ook zullen ze de winter overleven als de temperatuur niet onder de vier graden Celsius komt. Hoewel het kweken van  zaadjes de makkelijkste manier is om een boom te kweken, is dit niet bepaald een snel proces. Zo kan het wel tot tien jaar duren voordat de boom fruit gaat produceren. Als u sneller resultaat wilt bereiken kunt u door stekken te planten al aanzienlijk eerder resultaat boeken.

Het kweken van fruit in een tuinkas is niet geheel zonder problemen. Het precies goed krijgen van de omstandigheden, het voorkomen van plagen en ziektes en zelfs het goed kweken van de planten vergen enige tijd en aandacht. Maar als u het eenmaal onder de knie heeft en het gaat goed, is het fantastisch om even naar uw tuin te lopen en uw eigen zelf gekweekte fruit te plukken.