Draai uw apparaat 90 graden voor de beste gebruikerservaring
Bezig met laden...

Kweken in een kas, tuinkas, broeikas of kweekkas

De belangrijkste reden waarom hobbykwekers een broeikas plaatsen is warmte en licht opvangen zodat we optimale omstandigheden creëren om planten op te kweken of te laten overwinteren. In de broeikas hoeven we niet of in mindere mate rekening te houden met koude, tocht ongedierte en andere schadelijke invloeden. Voor een optimaal kweekresultaat is het belangrijk om de ideale omstandigheden voor uw gewas te creëren. Daarbij moet rekening worden gehouden met een aantal elementen.

 

Een broeikas is dikwijls een koude kas die niet wordt verwarmd en dus 's winters moet worden geïsoleerd tegen tuinkassen kwekenkoude, vorst en tocht. Licht: hoewel de hoeveelheid licht uiteraard afhangt van de seizoenen is genoeg licht bij een broeikas meestal geen probleem. De vorm en volume hebben echter ook een invloed op de lichtinval.

 

Zo biedt een broeikas met schuine wanden nogal wat voordelen:

  • betere licht- en warmteopvang in de broeikas
  • verminderde winddruk - extra breedte en dus meer nuttige oppervlakte in de broeikas
  • dankzij het extra volume in de broeikas krijg je een meer constante temperatuur

 

Een vergissing is echter te denken dat een broeikas met oriëntatie op het zuiden altijd optimaal is. Het biedt uiteraard een maximale hoeveelheid aan zonlicht en warmte maar het licht is dikwijls te rechtstreeks en te fel. Tevens zal een te hoge temperatuur aanleiding geven tot het verweren van uw planten. In een broeikas komen de zonnestralen door het glas of polycarbonaat beglazing. De warmte blijft echter voor een deel in de kas gevangen en bij langere perioden van zon kan de temperatuur uiteraard hoog oplopen. Luchten is daarom noodzakelijk. Door te luchten zorgt u voor een daling van de temperatuur en een gereguleerde luchtvochtigheid. Belangrijk hierbij is wel dat u belucht zonder tocht te maken.

Enkele algemene regels inzake beluchten in de broeikas:

  • houd steeds de temperatuur in de broeikas in de gaten en laat deze niet te hoog oplopen
  • vanaf mei regelmatig overdag's luchten. 's Avonds opnieuw sluiten.
  • in de zomer ook 's nachts luchten
  • in het najaar zoveel mogelijk luchten
  • in de winter alleen luchten bij zonnig en vorstvrij weer
  • midden in de zomer kan de temperatuur zodanig oplopen dat luchten alleen niet meer voldoende is. In dat geval is het raadzaam om gebruik te maken van schaduwdoek en/of ventilatoren. Ook kan er kalk op de buitenkant worden aangebracht om het directe zonlicht te breken.

 

Naast licht, temperatuur en luchtvochtigheid is water geven en vooral op een juiste manier water geven belangrijk:

  • het water mag niet te koud zijn
  • giet liefst in de ochtend, zo kan er nog water verdampen
  • 's avonds gieten kan aanleiding geven tot schimmelvorming. Omdat de planten de gehele nacht vochtig en nat blijven, wat ideaal is voor de vorming van schimmels

 

Bemesten:
In een broeikas hebben planten meer voedsel nodig dan in open lucht; ze groeien sneller door de hogere temperaturen en gaan dus meer voedsel verbruiken. Omdat dit niet altijd in de grond aanwezig is, is regelmatig bijmesten een noodzaak. Een probleem daarbij is vaak dat er een te hoog zoutgehalte kan ontstaan in de bodem door die intense bemesting. Hierdoor krijgt U groenten of planten die niet meer groeien of gele randen vertonen. Daarom kun je best na een paar jaar intensief gebruik de grond eens doorspoelen: dit betekent de grond eens flink onder water zetten of beregenen. In volle grond is dit niet nodig omdat dit vanzelf gebeurt door de regen, wat in een broeikas uiteraard niet kan. Je kan ook potten gebruiken en elk jaar de grond vervangen.

Algemeen:
Ook het principe van vruchtwisseling moet in een kas worden toegepast: zet nooit jaren na elkaar dezelfde groenten op dezelfde plaats. (Met potten zoals hierboven beschreven maakt dat niks uit.) De ruimte is uiteraard beperkter dan buiten in volle grond, en veel afwisseling is er dus niet altijd mogelijk, en daarom is het noodzakelijk om na een paar jaar de teeltlaag te vervangen.

  • Een kas vraagt het nodige onderhoud: Zorg ervoor dat het glas helder blijft zodat een optimale lichtinval behouden blijft
  • Verwijder regelmatig de bladeren en vuil uit de dakgoten
  • Voorzie een ton of vat voor watervoorraad buiten de broeikas. Zo beschikt u steeds over water aan een juiste temperatuur.