Draai uw apparaat 90 graden voor de beste gebruikerservaring

Het hele jaar door kweken

Bezig met laden...

Misschien wel het belangrijkste punt van het bezit van een tuinkas, is het feit dat u het hele jaar door uw planten en bloemen kunt onderhouden. Maar u kunt uw tuinkas natuurlijk ook gebruiken om het groei seizoen van uw groenten en fruit te verlengen. Deze zouden normaliter moeite hebben om de late herfst en winter te overleven en in de vroege lente te groeien en bloeien.

Zelfs met een onverwarmde tuinkas kunt u het groeiseizoen van uw eetbare gewassen aanzienlijk verlengen. Nu volgen enkele tips over hoe u het hele jaar door gewassen kunt laten groeien in uw tuinkas.

 

Bescherming tegen vorst


Als u het hele jaar door gewassen wilt laten groeien in uw tuinkas, zult u maatregelen moeten nemen om de gewassen te beschermen tegen vorst. In een verwarmde tuinkas is dit natuurlijk veel makkelijker. Ook half winterharde planten die u laat overwinteren in uw onverwarmde tuinkas kunnen nog gevoelig zijn voor vorstschade.

Er zijn enkele opties waaruit u kunt kiezen om vorst in uw tuinkas te voorkomen. Allereerst kunt u de tuinkas isoleren met transparante noppenfolie. Hiermee isoleert u niet alleen uw tuinkas en houdt u warmte vast, maar blijft het ook mogelijk voor licht om in de tuinkas door te dringen. Iets wat van belang is als in de late herfst en in de winter de hoeveelheid daglicht aanzienlijk minder is. U kunt natuurlijk de hoeveelheid daglicht maximaliseren door verlichting op te hangen maar voor velen zal dit te ingewikkeld en ook te duur zijn.,

Een andere mogelijkheid om vorst te voorkomen in uw onverwarmde tuinkas is het installeren van een draagbare kachel. Om de kosten zoveel mogelijk te drukken en toch een mooi resultaat te boeken kunt u de kachel ’s nachts, wanneer de kans op vorst het grootst is, op de minimale stand zetten. Het beste resultaat behaalt u natuurlijk als u zowel isoleert als verwarmt.

Verwarmde propagators zijn ook vrij essentieel als u het hele jaar door gewassen wilt laten groeien in uw tuinkas. Dit omdat de propagator de ontkieming zal bespoedigen als de kamertemperatuur van de tuinkas niet op het ideale niveau is.

 

Welke gewassen kan ik het hele jaar door in mijn tuinkas kweken?


Het draait niet om het vinden van één enkele soort wondergroente of fruit die u het hele jaar door kunt oogsten. Beter is het maken van een mooi assortiment van eetbare groenten die elkaar gedurende het jaar overlappen, afwisselen en kunnen roteren. Het beste kunt u beginnen met te bedenken wat u eigenlijk wilt verbouwen en uit te zoeken in welk seizoen deze gewassen groeien. Vergeet niet te kiezen voor half winterharde of winterharde varianten van groenten en fruit.

 

Winter


Veel mensen beschouwen de winter als een stille tijd op de ‘kweek kalender’. Hoewel het waar is dat de productie van de gewassen significant daalt gedurende de winter, hoeft deze niet volledig tot stilstand te komen.

In de vroege winter kunt u al vooruit kijken naar de lente en ‘vroege’ worteltjes planten. In plaats van ze in potten of direct in de aarde te laten groeien, zou u eens kunnen proberen ze in groeizakken van het voorgaande seizoen te kweken. Als u continue wortels wilt blijven kweken, kunt u rond het midden van de winter een nieuwe rij wortels zaaien.

De periode van de vroege tot midden winter is ook een goede periode om uw sla te zaaien. Voor informatie over slasoorten kunt u terecht bij uw lokale tuincentrum. Deze periode kunt u ook gebruiken om aardappels te poten. Het beste kunt u wat extra maatregelen treffen om ze te beschermen tegen de vorst. Plaats ze bijvoorbeeld in lege eierdozen of ander isolerend materiaal. Een andere optie is om ze in een onverhitte propagator te leggen.

Als u een verhitte propagator heeft kunt u ook vroeg beginnen met zaadjes van kolen, prei en spruiten te ontkiemen in petrischaaltjes of in biologisch afbreekbare papieren potjes.

 

Lente


Begin de lente met het zaaien van nog wat extra sla en kolen in zaadbakjes. U kunt nu ook beginnen met het oogsten van de sla die u gedurende de winter heeft laten groeien. Aansluitend kunt u de eerste tomatenplanten zaaien op de vrijgekomen ruimte. Gedurende de lente kunt u ook uien en sjalotjes kweken in uw tuinkas. Hiervoor gebruikt u simpelweg een ondiepe bak gevuld met aarde die u goed vochtig houdt.

Midden in de lente kunt u eventueel beginnen met planten te zaaien die echt warmte nodig hebben zoals maïs, meloen, pepers en komkommers. Rond deze periode tot het einde van de lente zullen uw tomaten ook groot genoeg zijn om over te potten.

 

Zomer


De lente en zomer zijn traditioneel de seizoenen waarin uw tuinkas op volle toeren draait. Naast het kweken van de bekende zomer gewassen zoals, tomaten, pepers, meloen en andere planten die van de warmte houden, kunt u dit seizoen ook gebruiken om uw kruiden vast op te laten komen zodat u gedurende de winter verzekerd bent van verse kruiden.

 

Herfst


Buiten de tuinkas is de herfst een seizoen van overvloed. Maar terwijl buiten uw tuinkas de andere planten in volle bloei staan en aan het einde komen van hun zomerse oogst piek, zullen de planten in uw tuinkas aan het eind van hun seizoen zijn. Terwijl u nog uw fruit en groenten aan het oogsten bent, is het wellicht verstandig vast na te denken over het opruimen en leegmaken van uw tuinkas. Dan kunt u de tuinkas vast winterklaar maken en nadenken over wat u in het aankomende winterseizoen wilt gaan produceren.